Kompostiranje je ekološki prihvatljiv način obrade organskog otpada koji pomaže u smanjenju količine otpada na odlagalištima i proizvodnji korisnog komposta za poboljšanje tla. Ovdje možete pronaći sve potrebne informacije kako biste uspješno kompostirali kod kuće ili u zajednici.

1. Što je kompostiranje?

Kompostiranje je prirodni proces razgradnje organskog materijala u korisnu tvar poznatu kao kompost. Ovaj proces uključuje mikroorganizme, bakterije i druge organizme koji razgrađuju organski otpad na način koji je ekološki prihvatljiv.

2. Zašto kompostirati?

2.1. Smanjenje otpada

Kompostiranjem smanjujete količinu otpada koji završava na odlagalištima, što pomaže u smanjenju onečišćenja i smanjuje troškove zbrinjavanja otpada.

2.2. Zemljište i tlo

Kompost poboljšava tlo, povećava njegovu plodnost i sposobnost zadržavanja vode, što je korisno za vrtlare i poljoprivrednike.

2.3. Očuvanje okoliša

Kompostiranje smanjuje emisiju stakleničkih plinova na odlagalištima i smanjuje potrebu za kemijskim gnojivima.

3. Kako početi?

Razvrstavanje otpada u kućanstvu nije samo odgovornost, već i prilika za svakog pojedinca da doprinese očuvanju okoliša. Edukacija, pravilno razvrstavanje i suradnja s lokalnim sustavima zbrinjavanja otpada ključni su koraci prema stvaranju održivijeg društva.

Kućanstva su važan dio ovog procesa jer svakodnevno generiraju raznolik otpad, od čega veliki dio čini biološki otpad. Pravilno odvajanje biološkog otpada pretpostavka je urednog kompostiranja.

4. Što kompostirati?

4.1. Zeleni i smeđi materijal

Zeleni materijal: listovi i kora drveta, ostaci voća i povrća, pokošena trava, uvenulo cvijeće, ostaci biljaka, iglice crnogorice, talog kave i čaja.

Smeđi materijal: slama i sijeno, piljevina, suho lišće, usitnjeno suho granje, ostaci kod orezivanja voćki i vinove loze.

4.2. Što izbjegavati

Izbjegavajte kompostiranje štetnih tvari kao što su meso, mliječni proizvodi, kosti, masnoće, kuhanu hranu, zaražene i bolesne djelove biljaka, boje, lakove i otrovne kemikalije.

5. Kompostiranje putem Kompostane Metković

Za prikupljanje biološkog otpada koriste se smeđi spremnici u koje se odlaže zeleni i smeđi materijal, te je izrazito važno izbjegavati otpad koji nije pogodan za kompostiranje.

Napunjeni spremnik postavlja se ispred objekta, blizu prometnice, kako bi vozila mogla prikupiti otpad i odvesti ga na kompostanu.

Odvoz se vrši po zadanom rasporedu koji će biti objavljen na stranicama Čistoće Metković d.o.o a vršit će se u skladu sa Odlukom o javnoj usluzi prikupljanja otpada na području Grada Metkovića.

6. Kako uspješno kompostirati kod kuće?

6.1. Izbor pravog mjesta

Izaberite odgovarajuće mjesto za svoju kompostnu hrpu. Mjesto treba biti dovoljno sunčano i dobro drenirano.

6.2. Komposteri

Možete koristiti različite kompostere kao što su kompostne hrpe, drvene ili plastične kompostere. Odaberite ono što vam najviše odgovara.

6.3. Miješanje i okretanje

Redovito miješajte kompost kako biste osigurali ravnomjernu razgradnju materijala i provjetravanje. Kompost se mora prevrtati najmanje 1–4 puta mjesečno.

6.4. Održavanje vlažnosti

Kompost treba biti vlažan, ali ne previše mokar. Dodajte vodu ako je potrebno.

6.5. Praćenje temperature

Optimalna temperatura za kompostiranje je između 50 i 65°C. Temperature iznad 70°C mogu usmrtiti korisne mikroorganizme.

7. Korištenje komposta

Nakon što kompost dozrije, možete ga koristiti za poboljšanje tla u vrtu, cvjetnjaku ili za kućne biljke. Kompost je spreman za upotrebu kada je tamnosmeđe ili crne boje i kad u njemu ne prepoznajemo početni materijal.

8. Savjeti

  • Za uspješno kompostiranje koristite ravnotežu između zelenog (vlažnog) i smeđeg (suhog) materijala.
  • Kompost će brže razgraditi sitniji materijal, pa se preporučuje usitnjavanje materijala prije kompostiranja.
  • Korisno je dodavanje zemlje, čiste kamene prasine, ljekovitih biljaka i svježeg komposta u kompostnu hrpu.

9. Zaključak

Kompostiranje je koristan način očuvanja okoliša i poboljšanja tla. Prateći ove savjete, možete uspješno kompostirati i doprinijeti očuvanju prirode.