Priopćenje - Prva kompostana na širem području Dalmacije – projekt izgradnje Kompostane Metković uspješno završen

U utorak, 28. studenog održana je završna konferencija za medije u sklopu projekta “Izgradnja Kompostane Metković”. Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije a predstavlja ključnu inicijativu Grada Metkovića u promicanju odgovornog postupanja s otpadom. Koliki je značaj ovog projekta također govori činjenica da se radi o prvoj kompostani u regiji, odnosno na širem području Dalmacije.

Medijima se obratio Tomislav Jakić, direktor Čistoće Metković d.o.o. koja je nositelj projekta “Izgradnja Kompostane Metković”. Ovom prilikom gospodin Jakić je istaknuo: “Nakon 40 mjeseci, projekt Kompostane Metković priveden je kraju te sa zadovoljstvom mogu reći da je ishodovana uporabna dozvola. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen elaborat potreban za izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom koji će biti predan na javno savjetovanje te da ćemo dozvolu za gospodarenje otpadom za sami objekt imati početkom sljedeće godine. Ovo nije samo infrastrukturni projekt od velike važnosti za grad Metković nego i za cijelu dolinu Neretve, a ujedno je ključan za podizanje svijesti o gospodarenju otpadom u zajednici. Samim objektom nakon što bude pušten u funkciju će gospodariti Čistoća Metković, te će omogućiti zbrinjavanje oko 2500 tona otpada na kompostani umjesto na odlagalištu Dubravica, što će imati direktan utjecaj na zaštitu okoliša i životni standard naših sugrađana koji će biti znatno kvalitetniji.”

Direktor Jakić zahvalio se i svim suradnicima uključenima u realizaciji ovog projekta. Prethodno su već podijeljene smeđe posude kojima je pokriveno 70-80% kućanstava kako bi se stanovništvo čim prije pripremilo za aktivno sudjelovanje u odvajanju biološkog otpada koji će se odvoziti na kompostanu. Kompostana će imati i značajan utjecaj na privredu jer će omogućiti zbrinjavanje otpadne mandarine. Interes za preuzimanje već postoji, međutim zbrinjavanje će se moći obavljati tek po ishodovanju dozvole za gospdarenje otpadom odnosno po početku rada kompostane. Predviđeni su betonski boksovi koji će u jednom ciklusu moći prihvatiti oko 1500 tona otpadne mandarine. Pozitivan učinak će se osjetiti i kroz nova radna mjesta jer će kompostana zaposliti nekoliko osoba za upravljanje strojevima.

Završetak izgradnje kompostane u Metkoviću označava svojevrsnu prekretnicu prema održivom i odgovornom gospodarenju otpadom, pokazujući kako jedna mala lokalna zajednica poput grada Metkovića može postati lider u zaštiti okoliša.

Sve aktivnosti vezano za projekt mogu se pratiti na web stranici projekta:

www.kompostana-metkovic.eu

 Projekt „Izgradnja kompostane Metković“  traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti  3.241.761,09 €, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 50%, a preostalih 50% je iz vlastitih sredstava Čistoće Metković d.o.o.