Priopćenje - Najmlađi Metkovćani razvijaju zelene navike: 
Učenje o kompostiranju u školi

Foto: Marin Veraja

U utorak, 21. studenoga su u osnovnim školama Mihovila Pavlinovića i Stjepana Radića održana predavanja na temu kompostiranja a u sklopu projekta „Izgradnja kompostane Metković“. Interaktivno predavanje o ovoj zanimljivoj temi održao je Mirko Matić učenicima 3. i 4. razreda.

Predavanje je naglasilo kako je kompostiranje učinkovit način pretvaranja otpada iz kuhinje i vrta u koristan materijal, poznat kao kompost. Ovaj proces uključuje "zeleni" materijal poput kore od voća i povrća te "smeđi" materijal poput suhog lišća i slame. Važno je izbjegavati dodavanje mesnih i mliječnih proizvoda, otpada kućnih ljubimaca te kemikalija iz boja i lakova kako bi se očuvala kvaliteta komposta.

Predstavljene su različite metode kompostiranja, uključujući termalni kompost, kompostiranje s glistama te statički kompost. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i može se prilagoditi prema potrebama pojedinca ili zajednice.

Djeca su sa zanimanjem slušala sve o kompostu te su i sami opisivali svoja iskustva s kompostiranjem, budući da imaju kompostere kod kuće. „Djeca su uvijek zanimljiva, imaju odlična pitanja i razmišljaju u pravom smjeru.“ – izjavio je Matić nakon predavanja.

Učenje djece o kompostiranju od najranije dobi ima ključnu ulogu u oblikovanju njihovog odnosa prema okolišu. Ova vrijedna praksa potiče svijest o važnosti smanjenja otpada i očuvanja prirode. Kroz educiranje djece o kompostiranju, ne samo da gradimo temelje za održiviji planet, već ih također potičemo na aktivno sudjelovanje u stvaranju ekološki odgovorne zajednice.

Osim što djeca uče o ciklusu života materijala i važnosti recikliranja, razvijaju i duboko ukorijenjeno poštovanje prema okolišu. Učenjem o kompostiranju u školskim klupama, djeca postaju mali ekolozi koji razumiju da su mala svakodnevna djelovanja ključna za očuvanje Zemlje za buduće generacije.

Sve aktivnosti vezano za projekt mogu se pratiti na web stranici projekta:

www.kompostana-metkovic.eu

 Projekt „Izgradnja kompostane Metković“  traje 40 mjeseci, ukupne vrijednosti  3.241.761,09 €, od čega je nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda 50%, a preostalih 50% je iz vlastitih sredstava Čistoće Metković d.o.o.

 Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Čistoće Metković d.o.o. i  ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.